onsdag 28 maj 2008

Ett rött litet torp






Vi har alla drömmar och för min granne har drömmen om ett eget litet torp slagit in! Idag åkte vi dit med fikakorgen och hade en underbart härlig dag på landet. Det är så rogivande och man kan riktigt slappna av.
Torpet är gammalt, lite stött och nött men så charmigt! Om man som jag kan drömma iväg ser man möjligheterna och visionerna om ett urgulligt boende - inrett ljust och lantligt, gärna romantiskt...
Förutom det lilla torpet finns här en jordkällare och små uthus. Tomten är på ca 7000m2 med både skog, äng och trädgård. Här växer fullt av fruktträd, syrénbuskar, pioner, vita anemoner, aklejor, kirgislökar, hundkex, ormbuskar, daggkåpor, gullvivor, liljor... det är så vackert!
Jag fick med mig ngr plantor hem; en pion, ngr liljor, ngr anemoner, ngr kirgislökar och ett par ormbuskar som kan göra vår trädgård lite lantlig. Nu har jag jobbat massor i trädgården hemma och ska ta kort imorgon. Titta gärna in lite senare för att se hur det blev! Kram Karin

fredag 23 maj 2008

En heldag på Zetas!






Lyckliga stegade vi in på Zetas i morse! Underbara, härliga Zetas Trädgård, så mysigt, fint och totalt annorlunda mot andra handelsträdgårdar jag besökt. Många åker nog hit bara för att njuta av alla fina växter och kanske ta en fika eller lunch. Andra gör som vi, tar med "släpan" och proppar den full innan dagen tar slut...;-)

Vi hade jättetur med vädret, solen sken och det var varmt. Riktigt sommarväder! Efter en god fika plockade vi på oss första lasset med växter. I min vagn samsades 3 'Mme Hardy' rosor, 1 'New Dawn' klängros, 1 'Awakening' klängros, vit malört, porslinsveronika och fingerborgsblommor. Hittade även en snygg korg att ha lavendel eller pelargoner i.

På Zetas har de mysiga avdelningar och det tar en stund att gå igenom allt. Det finns även ett supergulligt växthus som man bara vill ha hemma! Tänk vilken lyx att kunna få ställa in ett par fina korgstolar med plädar och kuddar... ett olivträd, kryddor, sommarblommor...

Efter en supergod lunch (fisk- och skaldjurssoppa) gick vi en runda till. Hallon, björnbär, smultron, rabarber, vit vinbärsbuske och 2 fina växtstöd i pil plockade jag på mig. Vi var alla nöjda med dagen och åkte hem med en fullt lastad släpkärra. Väl hemma igen kunde jag inte hålla mig, så nu är det mesta planterat och vattnat. Kort på det kommer en annan dag.

Om du inte har varit på Zetas är det en härlig dagsutflykt. Jag kommer att åka tillbaka - helt klart! Kram Karin

torsdag 22 maj 2008

Älskade mårbacka




Finns det någon finare pelargon är ljust rosa mårbacka?! Det är i alla fall min absoluta favorit bland sommarblommor och den gör sig så fin tillsammans med zinkkrukor. På Viking Växter i Mantorp (vid City Gross) har de fått in jättefina krukor och vattenkannor i zink, så jag köpte ett par krukor, en vattenkanna och 4 mårbackor som är ljuvliga! Genast blev det sommarkänsla i köket och särskilt idag när solen är framme. Härligt!

Imorgon ska jag åka till Zetas Handelsträdgård med 4 glada tjejer! Ska bli jättekul och hur mysigt som helst. En hel dag ska vi "bara vara", strosa runt, andas in atmosfären, få inspiration och luncha och fika. Släpkärran ska med så det blir nog lite växter och annat smått och gott med hem;-) Återkommer med bilder! Kram Karin

onsdag 21 maj 2008

Smygtitt inne






Idag har jag pysslat lite inne. Köpte rosor i affären när jag var och handlade mat. Ställde dom i en vacker vas från "House Doctor". Ibland unnar jag mig lite vardagslyx. Snittblommor känns så härligt och man blir glad av att ha fina blommor inne! Oftast blir det en bukett från mataffären som man kan komplettera med ngr blå eller vita strandveronica. Det blir himla fint!
Vi har en vit, beige och brun grundfärgskala på väggar och möbler som jag piggar upp med blå, rosa, gröna och turkosa toner på porslin, kuddar och tavlor. Till jul blir det mest rött, vitt och silver. Annars håller jag mig till pastelliga toner och kompletterar med silver och zink. Gillar dansk lantlig inredning - stilrent och snyggt men ändå mjukt och charmigt. Blandar med lite franska inredningsdetaljer. Det är så svårt för jag gillar många stilar! Här är bilder från vårt vardagsrum. Har haft världens ågren när det gäller gardinval... lyckas inte riktigt... på bilden skär det sig lite - gardinerna är för mörka, men nu får det vara - få se om jag ändrar lite senare. Har du ngt bra tips så blir jag glad!

Idag var jag och kollade på virke till staketet. Tanken är att jag med Jonas hjälp ska fixa staketet alldeles själv! Vi ska få låna en cirkelsåg så nu blir det att såga alla ribbor och stolpar som sedan ska målas faluröda. Ett projekt som kommer ta ett tag, men det är bara att hugga i!

Tack Anna för den fina kommentaren! Jag blev så glad när jag läste den! Kram Karin

söndag 18 maj 2008

Ny jord och nya blommor





Idag har det varit kallt och regnigt, men vi har haft det mysigt ändå! På dagen firade vi Jonas som fyller snart och 6 vuxna och 6 barn smaskade på god chévregratinerad kycklingfilé med sesampotatis och sallad på rödbetor, ruccola, valnötter och avocado. Mums! Gjorde även en fräsch sås på turkisk yoghurt, lime och honung. Till efterrätt åt vi en kalasgod tårta gjord på mandelmassabotten m. kakao och ägg som toppades av en chokladmousse...mmm. Barnen åt framförallt efterrätten med god aptit och jag skulle nog ha gjort två tårtor!

När alla åkt upptäckte jag att all kaninmat var slut så iväg till City Gross för att handla. City Gross i Mantorp är himla bra - här finns det mesta. Hittade bra krukor att plantera om mina plantor jag sådde för ett tag sedan. Väl hemma igen började jag och barnen med att fixa med plantorna. Nu står de flesta i ny härlig jord som har vattnats ordentligt. Krukorna får stå inne ngr dagar nu - det är ju så kallt - vart tog värmen vägen?!

Tog även kort på nyköpt hortensia och en fin pelargon vi fick idag.
Imorgon har barnen studiedag så vi ska ta en sväng till simhallen. Ska bli skönt. Ha det bra och titta gärna in igen! Kram Karin

lördag 17 maj 2008

Nya planteringar!






Hej! Visar lite bilder hur det blev med gräset och hur planteringarna ser ut idag. Visst är det skillnad mot bara ett par veckor sedan! Jag är jättenöjd och trivs så bra med att fixa i trädgården. Det är nästan så att jag bor i mina gröna Tretorn stövlar och naglarna är numera rätt jordiga..., men det är hur härligt som helst! Har varit ute varje dag och skött om blommorna och gräset, känner mig rätt stolt faktiskt.

Mina rosor har tagit sig jättebra redan och de ser friska ut - skönt! Vår norrsida har nu fått en hel rad med lavendelplantor. (Även om läget är i norr kommer mkt sol på plantorna och jag hoppas att de ska ta sig!) Lavendel är nog min favorit, jag gillar doften, blommornas blå färg och de grågröna bladen. Passar perfekt ihop med rosa rosor.

Jag inser ju att det kommer dröja ngr år innan man ser resultatet av allt jag har planterat. Har läst en inspirerande bok "Gabriellas Trädgård" av Gabriella Dahlman, Natur och Kultur. Det är just det frodiga, lite vilda men ändå noga utvalda växtkombinationer i harmoni som jag fastnar för. Tyvärr är jag nog lite för organiserad för "det vilda" och omedvetet planeterar jag rabatterna i symmetrisk form. Hoppas att det inte känns tråkigt när allt växer upp, men jag följer min känsla och tror starkt på att det kommer att bli bra. Det går ju alltid att ändra och man får nog förbereda sig på en del omplanteringar..! Det är som när man bygger hus, stommen först och "piffet" sen;-)

Nästa vecka planerar jag att sätta en ligusterhäck (ovanför lavendelplantorna) som rumsavdelare i en del av trädgården. Vi ska även börja med staketet.

Ha en fortsatt skön helg! Kram Karin

torsdag 15 maj 2008

Flemminge Herrgård - Interiör och Café




Idag har jag tillsammans med en kompis besökt underbara Flemminge Herrgård straxt utanför Boxholm. Bara gården i sig är otroligt vacker med en manngårdsbyggnad och två flyglar som ligger fint vid Svartån. Sedan finns där en mysig inredningsbutik och ett hemtrevligt café. Ägarinnan Jessica är supertrevlig! I butiken kan man köpa inredningsdetaljer och mindre möbler i romantisk, lantlig "shabby shic"stil och vi kan varmt rekommendera att åka dit!

Jag inhandlade fina lampor till köket och ett par prismor att hänga i köksfönstret - hur söta som helst! Nästa gång (för det kommer bli ngr turer dit;-) kommer jag nog att köpa ett underbart överkast och kuddar med rosor... Sedan en spegel... ja, det fanns mkt som man gärna vill ha!

När jag fått upp alla mina saker lägger jag in lite foton. Nu kommer jag att vila lite från trädgården i ngr dagar... hoppas du tittar in igen lite senare i veckan! Kram Karin

onsdag 14 maj 2008

Pingst!




Vilken underbar helg vi haft! Jag och barnen var i familjens sommarstuga vid sjön Sommen. Solen gassade och barnen tog årets första dopp i 18 gradigt sjövatten! Helt fantastiskt! Körsbärsträden stod i full blom och det är nu det är som allra ljuvligast på hela året.

Här hemma har jag fortsatt med planteringar. 4 st blålila syrénbuskar står nu fint i slänten mot grannen. Jag skulle nog vilja ha minst 6 till, men det blir rätt dyrt... Det är lite annat som står före på inköpslistan. Min första plantering har fått tillökning av jättefina blå stjärnklockor och mina 'Diamond Border' rosor har fått sällskap av ljuvligt skira 'Diamond Frost'. Jag har gödslat och vattnat och hoppas på blomexplosion! Bilder kommer imorgon. Visar istället grannens blommande syrénbuske. Har inte varit så flitig med kameran och jag tror att jag kommer att blanda mina trädgårdsbilder med bilder på hur vi har det inne...

Tack för att du tittade in! Kram Karin

lördag 10 maj 2008

'Stanwell Perpetual'


En buskros som har de kvalitéter som jag önskar är 'Stanwell Perpetual'. Blommar från juni till senhöst och får medelstora till stora ljust rosa blommor. Tål även skuggläge och hoppas att den kommer att trivas på vår norrsida tillsammans med humle och jättedaggkåpa (än så länge... fler perenner är på gång!).
Jag som skulle ta lite ledigt från trädgården... hmm.. gräset måste ju givetvis vattnas - så jag tänker att solstolen får vänta ett tag till!
Foto: Lars Forslin

fredag 9 maj 2008

'Diamond Border'


Har satt tre buskrosor 'Diamond Border' framför altanen i sydväst läge. Läser att det är en tålig ros med underbart fina vita blommor som blommar hela sommaren. Lånar en bild från "Kajsa" - medlem på Odla.nu - jag hoppas innerligt att mina 'Diamond Border' blir lika fina!

onsdag 7 maj 2008

Vacker kväll





Så underbart det är nu på kvällarna! Har under dagen passat på att köpa ngr vita pelargoner som är fantastiskt fina. I eftermiddag kommer gräs på rulle så vi har lite att göra ikväll. Efter en veckas hårt arbete med trädgården känner vi av muskler vi inte trodde fanns...;-) I helgen tar vi lite "ledigt", Jonas ska till Spanien och spela golf med kompisar och jag ska till familjens sommarstuga - det ska ju bli medelhavsvärme i våra trakter också!

Ha en skön helg! Kram Karin

Växter på väg!






Nu har jag beställt växter på nätet för första gången! Ska bli kul och se hur det blir. Egentligen gillar jag att åka till blomsteraffärer och plocka växter på plats men känner för att prova en smidig "hemleverans". Sedan har jag kollat runt lite på nätet och hittat ngr nya perenna favoriter; en del tål skugga, de flesta blommar hela sommaren, ngn blommar sen höst - det gäller att skapa liv i trädgården året runt. Här är köplistan från Odla.nu:

Astilbe 'Rock and Roll' - vit
Blodnäva 'Album' - vit
Fänrikshjärta 'Aurora' - vit
Hängslöja 'Rosea' - rosa
Jättevallmo 'Patty´s Plum' - plommomlila
Lila rosenstav
Luktpion 'Shirley Temple' - rosa
Röd julros

Det kommer nog att komplettera min för övrigt rätt så blåvioletta rabatt med mkt stäppsalvia.
Jag lägger ut fler bilder på rabatterna när de är klara.

Nu ska jag bara ut och njuta i det fina vårvädret! Än så länge får jag njuta av grannarnas härligt blommande fruktträd - det är så fint! Kram Karin

Alla foton är från Odla.nu


tisdag 6 maj 2008

Trädgårdsmöbler




Nu är jag så sugen på att skaffa nya trädgårdsmöbler och har spanat in ngr på Coop som är jättefina! Planteringsbordet är därifrån också. Vill bara ha! Men det här ligger lite längre fram i tiden...

Lite senare i veckan kommer fler bilder på planteringar - hoppas du tittar in igen! / Karin

Foton från Coop.se

måndag 5 maj 2008

Första planteringen!






Ja, efter 3 dagars hårt slit har vår trädgård fått sin första form. Vi har en liten tomt på 650m2 som lutar kraftigt ner mot grannen... inte helt lätt att få till, men jag har som sagt stora drömmar och planer för denna lilla trädgård.

Första planteringen är gjord! Ser inte mycket ut för världen just nu men längst bak har jag satt stäppsalvia som blir ca 70-80 cm hög. Nedanför växer rosenmalva i grupp om 2 st på vardera kant, 2 st rabattrosor 'Queen Elisabeth' - som blir rosa - lammöron i grupper om 3 st och längst fram trädgårdsnävor i grupper om 2. Jag tänker att det här får växa upp först så kan jag komplettera med fler perenna växter lite senare. Man vill ju helst få en fullt blommande rabatt med en gång så det är lätt att "rusa iväg" och plantera lite för tätt.

På framsidan har jag satt 2 st 'Clair Renaissance' som blir ljust rosa. Tyvärr verkar mina fjärilslavendel inte klarat vintern... så jag kommer att plantera nya vintertåliga lavendel istället.

I veckan kommer vi att beställa gräs som vi rullar ut. Smidigt och så blir det så fint på en gång!
Jag kommer nog åka skytteltrafik till blomsteraffärer och inhandla fler rosor, humle, daggkåpa mm till vår husvägg som vetter mot norr. Att jobba i trädgården är som bomull för själen. Jag mår så bra av det, det är så härligt att känna lite värk i armar, rygg och ben - här har det tagits i!

Ha en underbart skön dag - nu lyser solen för fullt igen - härligt!
Kram Karin